skip to Main Content

Nordlys IPL

Nordlys IPL kan användas för många olika hudbehandlingar!

Det högintensiva ljuset stimulerar kollagenproduktionen för en föryngrande effekt samt behandlar till exempel pigmenteringarsolskador, reducerar oönskade synliga blodkärl samt rodnader i huden.

Det ljus som används är säkert och synligt, dina ögon skyddas av specialglasögon under behandlingen.

Behandlingen anpassas alltid efter dina behov och önskemål, eftersom värmen från ljuset kan användas både ytligt och djupare i huden beroende på vad det är du ska behandla.

En behandling tar ca 15-60 minuter. Innan din IPL-behandling ska du undvika solning, brun-utan-sol och injektionsbehandlingar. Kan du inte undvika solexponering så använd SPF 30 – 50 dagligen. Du kan med fördel använda make-up dagen efter din behandling.

Du får ett bättre och mer hållbart resultat av IPL om du är noga med dina hudvårdsrutiner.

Vanliga frågor & svar

Vad kan jag behandla med IPL?

KÄRL I ANSIKTET

Diffus rodnad och ytliga kärl behandlas effektivt och säkert med IPL.

Oftast försvinner kärlförändringen helt eller förbättras betydligt. Vanligast är behandling av ansiktet och tar 10 – 20 minuter. Även blå kärl på läppar kan behandlas på några få minuter.

När lasern träffar kärlet koagulerar kärlväggarna och de försvinner gradvis inom 14 dagar men oftast upplevs de blekare redan dagen efter.

Det behandlade området kan svullna upp 4 – 5 dagar efter din behandling och ibland fall kan blåmärken uppstå.

1 – 3 behandlingar rekommenderas och du kan upprepa behandlingen efter 3 – 4 veckor.

Det är viktigt att du undviker snusning och rökning 4 timmar före behandling då nikotinet får kärlen att dra ihop sig och de blir svårbehandlade.

 

ROSACEA & DIFFUS RODNAD

Rosacea och diffus rodnad med blossande partier kan vara mycket irriterande, smärtsamt och även påverka det dagliga livet på ett negativt och begränsande sätt. Huden är ofta känslig, uttorkad och upplevs stressad.

Behandlar du rosacea och rodnad med IPL bleknar kärlen och de röda partierna gradvis inom ca 14 dagar. Efter behandlingen kan du känna dig solvarm och lite röd och ibland uppstår svullnad och i vissa all även mindre blåmärken. Småkorniga skorpor av oxiderat pigment kan uppstå på huden och då är det viktigt att inte skrubba eller pilla på dem, de ska stötas bort i sin egen takt. Den klåda och sveda som ofta upplevs vid Rosacea brukar försvinna efter behandling med IPL. Din hud får en ljusare, jämnare hudton med förfinad struktur och lyster.

Antalet behandlingar varierar mellan 1 – 4 gånger med ca 4 veckors intervall.

Du kan behöva upprepa IPL behandlingen vid nya Rosacea utbrott.

 

PIGMENTERINGAR OCH SOLSKADAD HUD

Pigmenteringar, ojämn hudton, fräknar, solfläckar är alla exempel på pigmentering som går att behandla med IPL. För bäst resultat ska huden vara så ljus som möjligt vid behandling för att skillnaden mellan din hudton och pigmentförändringens färg ska vara så stor som möjligt.

Med Nordlys IPL får huden en jämnare och ljusare hudton, kollagenet stimuleras och din hud får en sammetslen lyster. Ansikte, hals, dekolletage och händer är de vanligaste områdena att behandla.

Efter behandlingen mörknar pigmentet och din hud kan kännas solvarm och vara lite röd någon dag. Huden kan se grå och lite smutsig ut och ibland även lite svullen. Det är mycket viktigt att inte pilla och skrubba på de mörka skorporna som uppkommer. Det är pigment som oxiderat och ska stötas bort i lugn och ro.

Du kan med fördel använda make-up dagen efter din behandling. Inom 5 – 14 dagar har din hud läkt och upplevs finare i både struktur och färg.

Behandlas solfläckar på exempelvis händerna bildas en oftast en lite tjockare skorpa som kan lämna ett litet rött märke vilket varar ett par månader.

I vissa väldigt ovanliga fall kan melasma förvärras med IPL och då behövs annan behandling.

Det går att upprepa behandlingen efter 3 – 4 veckor. Oftast behövs 2 behandlingar men i vissa fall upp till 4st. För att bibehålla resultatet kan du upprepa kuren varje år.

 

ACNE & ACNEÄRR

IPL fungerar bäst mot inflammatorisk acne med röda, värkande och upphöjda finnar. Vita och svarta pormaskar (komedoner) behandlas med fördel med kemisk peeling eller microneedling i stället för IPL.

Med IPL mot acne minskas blodtillförseln till talgkörtlarna vilket gör att talgproduktionen minskar och bakterierna dör. Röda märken och pigmenterade ärr bleknar och förbättras.

Din hud får en jämnare hudton, finare struktur och ljusas upp.

En behandling tar ca 20 – 30 minuter och du behöver oftast 4 behandlingar med 3 – 4 veckors mellanrum.

Observera att du kan behöva upprepa IPL behandlingen vid nya acneutbrott.

Huden kan vara lite svullen i 4 – 5 dagar efter behandlingen och småkorniga skorpor av oxiderat pigment kan uppstå på huden och då är det viktigt att inte skrubba eller pilla på dem, de ska stötas bort i sin egen takt.

Bra hemmahudvård är en mycket viktig del i processen vid behandling av acne. På kliniken får du självklart förslag på produkter som kan passa!

 

HÅRBORTTAGNING

IPL (intensivt pulserat ljus) är en skonsam och mångsidig ljusbehandling. Det högintensiva ljuset från IPL-maskinen avger pulser mot hårsäckarna där melanin (pigment) i håret absorberar ljuset och omvandlar det till värme. Målet är inte själva hårstrået i sig utan proteinet och stamcellerna i hårsäcken. För att håret inte ska växa tillbaka måste proteinet i hårsäcken förstöras och detta kan endast ske vid mycket hög värme, minst 72 grader. Med för lite pigment i hårstrået kan vi inte uppnå den höga temperaturen och resultatet uteblir. Gråa, vita, röda och ljusblonda hårstrån svarar därför eventuellt inte på IPL-behandling.​

Det finns många olika IPL-system med varierande prestanda. Vi på Estetiska kliniken har valt att jobba med IPL-systemet Nordlys från Candela Medical. Nordlys har snabbt blivit populär och används över hela världen. Systemet har en unik patenterad teknologi, Dual Mode Filtering, där potentiellt skadliga våglängder och våglängder som bara hettar upp vattnet i huden filtreras bort. Systemet är dessutom den första icke-laser som använder sub-millisekunder pulser, dvs. kortare än en 1000-dels sekund-pulser. Effekten av dessa pulser är otroliga resultat på bland annat blodkärl och hudföryngring.

Nordlys är även flera gånger snabbare för hårborttagning jämfört med tidigare IPL-modeller. Kliniska studier har visat mycket goda behandlingsresultat med Nordlys.

Hur känns IPL?

Många känner ingenting, andra tycker att det snärtar till som när ett gummiband träffar huden och ett fåtal säger att de upplever lite sveda. Hur du reagerar beror till stor del på hur känslig din hud är och hur mycket pigment du har.

Vad ska man tänka på efter en behandling med IPL?

Undvik sol och brun utan sol produkter två veckor efter behandlingen. Om du inte kan undvika solen använd solskydd med minst Spf 30, helst Spf 50. Undvik också att pilla eller skrubba på de mörka skorporna som kan komma beroende på vad du behandlat med IPL.

Undvik träning, bastubad och liknande aktiviteter under de första 24 timmarna efter behandlingen.

Hur känns det behandlade området efteråt?

Huden kan kännas solvarm efter behandlingen, detta brukar i allmänhet lägga sig till nästkommande dag när rodnaden har lagt sig. Du kan återgå till vardagliga aktiviteter. Rodnad brukar ha lagt sig dagen efter.

Vad skiljer Ellipse Nordlys från tidigare IPL-apparater?

Ellipse Nordlys är helt enkelt en utveckling av den IPL-teknik som redan finns och som har visat sig ge fantastiska resultat gång på gång och år efter år. Används på flertalet Universitetssjukhus i Sverige. Medicinsk Godkänd. Permanent hårborttagning med IPL var ett enormt genombrott när det kom och har förändrat livet för oräkneliga män och kvinnor som lidit av oönskad hårväxt. Ellipse har lett marknaden sedan 1997 och Nordlys är bland de senaste modellerna och idag nummer ett i världen när det kommer till permanent hårborttagning.

Hur många behandlingar behövs för hårborttagning?

Antal behandlingar är individuellt och beroende på behandlingsområde, vanligtvis 4-8 behandlingar. Hårstrån växer i tre olika faser, därför avlägsnas inte alla hårstrån vid första behandlingen. Hår som är i tillväxtfasen som kan förstöras under en IPL-behandling. För att hårstråna ska hinna byta fas behöves de vila mellan behandlingarna. Beroende på område och hårväxt är det lite olika hur länge man ska vänta, men generellt ska det gå 4-6 veckor mellan varje behandling. För en del områden behövs längre tid mellan behandlingarna.

Att tänka på inför behandling för hårborttagning!

Plocka, tråda eller vaxa inte håret 4 veckor innan din behandling. Du kan raka håret dagen innan behandlingen.
Undvik att sola 4 veckor innan behandling men även mellan behandlingarna om du ska fortsätta göra IPL. Använd alltid SPF 50 om du ska vistas i solen.
Applicera ingen brun utan sol (4 veckoer) eller andra produkter på området innan din behandling.

Gör hårborttagning med Nordlys ont?

De flesta upplever behandlingen som praktiskt taget smärtfri. Vissa patienter beskriver känslan under behandlingen som att hålla i en tekopp eller som en snärt av en gummisnodd mot huden.

Vem är lämplig för hårborttagning med Nordlys?

Det optimala är en ljus hy med mörka hårstrån för att få så bra resultat som möjligt. En mörkare hy med mörka hårstrån går också att behandla (inte mörkare en fitzpatrick 4) Men det krävs ofta fler behandlingar eftersom vi måste vara mer försiktiga för att inte bränna huden. Även en ljus hy med inte lika mörka hårstrån går att behandla. Men då behövs fler behandlingar eftersom ljusare hårstrån inte absorberar ljus lika lätt som mörka strån.
Gråa, vita, röda och ljusblonda hårstrån svarar inte på behandlingen eftersom det saknas melanin som kan absorbera ljuset.

​Om du har någon av följande kontraindikationer ska du inte genomgå en behandling med IPL

 • Tidigare hudtumörer
 • Gravid och ammar
 • Diabetes typ 1 eller svår diabetes typ 2
 • Infektion i behandlingsområdet
 • Tendens att bilda keloidärr
 • Solbränd hud
 • Tidigare reagerat med hyperpigmentering (t.ex vid ärr eller brännskada)
 • Stora åderbråck
 • Vitiligo
 • Fotosensitiva läkemedel
 • Acnemedicin
 • Antibiotika senaste 4 veckorna
 • Epilepsi
 • Strålbehandling eller cytostatika

Boka tid

Boka tid gör du enkelt på vår bokningssida »

Priser

Priset för din behandling får du i samband med konsultationen. Konsultationen i sig självt kostar 300 kr. Avbokning som sker senare än 48 timmar före bokad tid debiteras med behandlingskostnaden.

Se priser »

Back To Top