skip to Main Content

Nordlys IPL

Nordlys IPL kan användas för många olika hudbehandlingar!

Det högintensiva ljuset stimulerar kollagenproduktionen för en föryngrande effekt samt behandlar till exempel pigmenteringarsolskador, reducerar oönskade synliga blodkärl samt rodnader i huden.

Det ljus som används är säkert och synligt, dina ögon skyddas av specialglasögon under behandlingen.

Behandlingen anpassas alltid efter dina behov och önskemål, eftersom värmen från ljuset kan användas både ytligt och djupare i huden beroende på vad det är du ska behandla.

En behandling tar ca 15-60 minuter. Innan din IPL-behandling ska du undvika solning, brun-utan-sol och injektionsbehandlingar. Kan du inte undvika solexponering så använd SPF 30 – 50 dagligen. Du kan med fördel använda make-up dagen efter din behandling.

Du får ett bättre och mer hållbart resultat av IPL om du är noga med dina hudvårdsrutiner.

Vanliga frågor & svar

Vad kan jag behandla med IPL?

KÄRL I ANSIKTET

Diffus rodnad och ytliga kärl behandlas effektivt och säkert med IPL.

Oftast försvinner kärlförändringen helt eller förbättras betydligt. Vanligast är behandling av ansiktet och tar 10 – 20 minuter. Även blå kärl på läppar kan behandlas på några få minuter.

När lasern träffar kärlet koagulerar kärlväggarna och de försvinner gradvis inom 14 dagar men oftast upplevs de blekare redan dagen efter.

Det behandlade området kan svullna upp 4 – 5 dagar efter din behandling och ibland fall kan blåmärken uppstå.

1 – 3 behandlingar rekommenderas och du kan upprepa behandlingen efter 3 – 4 veckor.

Det är viktigt att du undviker snusning och rökning 4 timmar före behandling då nikotinet får kärlen att dra ihop sig och de blir svårbehandlade.

 

ROSACEA & DIFFUS RODNAD

Rosacea och diffus rodnad med blossande partier kan vara mycket irriterande, smärtsamt och även påverka det dagliga livet på ett negativt och begränsande sätt. Huden är ofta känslig, uttorkad och upplevs stressad.

Behandlar du rosacea och rodnad med IPL bleknar kärlen och de röda partierna gradvis inom ca 14 dagar. Efter behandlingen kan du känna dig solvarm och lite röd och ibland uppstår svullnad och i vissa all även mindre blåmärken. Småkorniga skorpor av oxiderat pigment kan uppstå på huden och då är det viktigt att inte skrubba eller pilla på dem, de ska stötas bort i sin egen takt. Den klåda och sveda som ofta upplevs vid Rosacea brukar försvinna efter behandling med IPL. Din hud får en ljusare, jämnare hudton med förfinad struktur och lyster.

Antalet behandlingar varierar mellan 1 – 4 gånger med ca 4 veckors intervall.

Du kan behöva upprepa IPL behandlingen vid nya Rosacea utbrott.

 

PIGMENTERINGAR OCH SOLSKADAD HUD

Pigmenteringar, ojämn hudton, fräknar, solfläckar är alla exempel på pigmentering som går att behandla med IPL. För bäst resultat ska huden vara så ljus som möjligt vid behandling för att skillnaden mellan din hudton och pigmentförändringens färg ska vara så stor som möjligt.

Med Nordlys IPL får huden en jämnare och ljusare hudton, kollagenet stimuleras och din hud får en sammetslen lyster. Ansikte, hals, dekolletage och händer är de vanligaste områdena att behandla.

Efter behandlingen mörknar pigmentet och din hud kan kännas solvarm och vara lite röd någon dag. Huden kan se grå och lite smutsig ut och ibland även lite svullen. Det är mycket viktigt att inte pilla och skrubba på de mörka skorporna som uppkommer. Det är pigment som oxiderat och ska stötas bort i lugn och ro.

Du kan med fördel använda make-up dagen efter din behandling. Inom 5 – 14 dagar har din hud läkt och upplevs finare i både struktur och färg.

Behandlas solfläckar på exempelvis händerna bildas en oftast en lite tjockare skorpa som kan lämna ett litet rött märke vilket varar ett par månader.

I vissa väldigt ovanliga fall kan melasma förvärras med IPL och då behövs annan behandling.

Det går att upprepa behandlingen efter 3 – 4 veckor. Oftast behövs 2 behandlingar men i vissa fall upp till 4st. För att bibehålla resultatet kan du upprepa kuren varje år.

 

ACNE & ACNEÄRR

IPL fungerar bäst mot inflammatorisk acne med röda, värkande och upphöjda finnar. Vita och svarta pormaskar (komedoner) behandlas med fördel med kemisk peeling eller microneedling i stället för IPL.

Med IPL mot acne minskas blodtillförseln till talgkörtlarna vilket gör att talgproduktionen minskar och bakterierna dör. Röda märken och pigmenterade ärr bleknar och förbättras.

Din hud får en jämnare hudton, finare struktur och ljusas upp.

En behandling tar ca 20 – 30 minuter och du behöver oftast 4 behandlingar med 3 – 4 veckors mellanrum.

Observera att du kan behöva upprepa IPL behandlingen vid nya acneutbrott.

Huden kan vara lite svullen i 4 – 5 dagar efter behandlingen och småkorniga skorpor av oxiderat pigment kan uppstå på huden och då är det viktigt att inte skrubba eller pilla på dem, de ska stötas bort i sin egen takt.

Bra hemmahudvård är en mycket viktig del i processen vid behandling av acne. På kliniken får du självklart förslag på produkter som kan passa!

 

HÅRBORTTAGNING

Med Nordlys IPL får du en snabb, säker och effektiv hårborttagning av pigmenterat hår i ansiktet och på kroppen.  Resultatet kan bli permanent men ibland resulterar behandlingen i färre, ljusare och finare hårstrån som växer mer långsamt. Rödblonda, ljusa, grå och vita hår samt fjun är mycket svårbehandlade.

Mörka hår på en ljus hud är lättast att behandla.

Behåring i ansiktet hos kvinnor och på ryggen hos män är hormonellt styrt och IPL behandlingen kan därför behöva upprepas med tiden. På områden som i armhålor och bikiniområde blir resultatet oftast mycket hållbart eller permanent.

Viktigt! Plocka, tråda eller vaxa inte håret 30 dagar före din behandling. Pigmentet i hårstrået leder ner energin i hårsäcken som förstörs. Håret stöts sedan ut inom 3 veckor. Håret ska behandlas i tillväxtfasen för att vara effektiv och därför är intervallet mellan behandlingarna viktigt. Tiden varierar beroende på området som ska behandlas, överläpp behandlas med 4 – 6 veckors intervall och rygg med 12 – 16 veckors intervall.

Oftast behövs 3 – 6 behandlingar men ibland behövs många fler.

Hur känns IPL?

Många känner ingenting, andra tycker att det snärtar till som när ett gummiband träffar huden och ett fåtal säger att de upplever lite sveda. Hur du reagerar beror till stor del på hur känslig din hud är och hur mycket pigment du har.

Vad ska man tänka på efter en behandling med IPL?

Undvik sol och brun utan sol produkter två veckor efter behandlingen. Om du inte kan undvika solen använd solskydd med minst Spf 30, helst Spf 50. Undvik också att pilla eller skrubba på de mörka skorporna som kan komma beroende på vad du behandlat med IPL.

Undvik träning, bastubad och liknande aktiviteter under de första 24 timmarna efter behandlingen.

Hur känns det behandlade området efteråt?

Huden kan kännas solvarm efter behandlingen, detta brukar i allmänhet lägga sig till nästkommande dag när rodnaden har lagt sig. Du kan återgå till vardagliga aktiviteter. Rodnad brukar ha lagt sig dagen efter.

Boka tid

Boka tid gör du enkelt på vår bokningssida »

Priser

Priset för din behandling får du i samband med konsultationen. Konsultationen i sig självt kostar 300 kr. Avbokning som sker senare än 48 timmar före bokad tid debiteras med behandlingskostnaden.

Se priser »

Back To Top